Ideje za organiziranje in pospravljanje kuhinje

Ideje za organiziranje in pospravljanje kuhinje 1000 667 Dankuchen CELJE

Kuhinja je vsakodnevno na udaru redne uporabe, pri tem pa se iz čistega in organiziranega prostora hitro spremeni v pravo zmešnjavo. To ni nič presenetljivega, saj redno uporabljamo številne pripomočke in sestavine, ki jih pri delu v kuhinji pač potrebujemo in jih moramo imeti vedno pri roki. Ključnega pomena pa je, da po opravljenem delu za seboj tudi pospravimo in počistimo – čisto možno je najti odličen kompromis med redno uporabo in rednim pospravljanjem, saj si lahko čiščenje in pospravljanje kuhinje močno olajšamo s pomočjo nekaterih zelo uporabnih trikov in nasvetov.

Razporeditev ključnih elementov

V praksi veliko nevšečnosti povzročajo manjši pripomočki, a na začetku je treba omeniti, da morajo dobre pogoje za enostavno pospravljanje zagotoviti že osnovni elementi in večje naprave v kuhinji. To velja tudi za zagotavljanje učinkovitosti dela v kuhinji – ustrezno moramo razporediti štedilnik, pomivalno korito, odlagalne površine, hladilnik in druge ključne elemente. Ne samo, da bomo s tem poenostavili pripravo hrane, temveč bomo olajšali tudi pospravljanje nastale zmešnjave. Če imamo dovolj prostora in so delovne površine smiselno razporejene, bomo že sproti uspeli postoriti kaj tudi za pospravljanje, poleg tega omejimo največjo packarijo le na manjšo površino. Če nimamo dovolj prostora ali ustreznih delovnih površin, pa bomo hitro razdejali celo kuhinjo, na koncu pa bomo po celem prostoru iskali tudi pripomočke in sestavine.

Med ključne kuhinjske elemente se ne uvrščajo le večje naprave, temveč tudi pohištvo. Še posebej pomembne so delovne in odlagalne površine, pa tudi omare in predalniki, kjer shranjujemo kuhinjske pripomočke in sestavine. Načrtovanju in postavitvi takšnega pohištva je vsekakor pametno posvetiti dovolj pozornosti. Predvsem najpomembnejši in najpogosteje uporabljeni kuhinjski pripomočki morajo biti vedno pri roki in enostavno dostopni.

Čiščenje kuhinjskih naprav

Veliko sivih las pri čiščenju kuhinje povzroča čiščenje posameznih kuhinjskih naprav. Nekatere predstavljajo velik izziv, še posebej tiste, ki jih redno uporabljamo in jih je treba tudi redno čistiti. To so recimo mikrovalovna pečica, aparat za pripravo kave, sokovnik, palični mešalnik in podobne naprave, pa tudi štedilnik in pečica. Gotovo bo pri čiščenju teh naprav prišla prav kakšna dobra ideja, in res teh ne manjka. Za praktično vsako kuhinjsko napravo obstaja cela vrsta trikov in nasvetov, ki olajšajo čiščenje. Proti madežem kave se na primer odlično obnese kombinacija enakih delov soli in kisa, vrč pa lahko očistimo z ledom, limono in soljo. Mlinček za kavo je najlažje očistiti tako, da namesto kavnih zrn zmeljemo nekaj surovega belega riža.

Zasušene ostanke hrane v mikrovalovni pečici lahko enostavno odstranimo tako, da na visoki jakosti za pet minut pogrejemo vlažno papirnato krpo – vodna para zelo učinkovito omehča madeže in omogoča povsem enostavno brisanje notranjosti pečice. Po enakem principu se lahko lotimo tudi nekaterih drugih vrst trdovratne umazanije.

Čiščenje mešalnikov in sekljalnikov je povsem enostavno, če znamo pristopiti na pravi način. Te pripomočke je najbolje očistiti takoj po uporabi – preprosto namesto živil zmešamo oziroma sesekljamo nekaj vode in kapljico detergenta. Tako zelo učinkovito očistimo tudi težko dostopne kotičke okoli rezil teh naprav. Seveda jih nato splaknemo s čisto vodo in dobro posušimo.

Takšnih nasvetov je še veliko, pravzaprav je možno najti za praktično vsako napravo kakšen posrečen trik, prav tako se lahko poslužimo nekaterih posrečenih rešitev za čiščenje kuhinjske posode, krožnikov, pribora in drugih pripomočkov.

Organizacija shranjevalnih in odlagalnih površin

V organizirani kuhinji bo delo veliko lažje in mnogo bolj učinkovito. Najlažje za to poskrbimo tako, da ustrezno razdelimo in razporedimo shranjevalne ter odlagalne površine. Najpogosteje rabljene pripomočke si seveda pospravimo nekam blizu delovnih površin, kjer jih bomo enostavno dosegli. Druge pripomočke organiziramo tako, da shranimo skupaj tiste, ki se običajno uporabljajo skupaj. Na enem mestu imamo torej vse pripomočke za peko, na drugem mestu je posoda s pripadajočimi pokrovi, posebej shranjujemo pribor in krožnike …

V omarah in predalih hitro zmanjka prostora, če se ne posvetimo učinkoviti organizaciji. Lahko pa te shranjevalne prostore opremimo s posebnimi organizatorji in razdelilniki, ki omogočajo zelo učinkovito shranjevanje različnih pripomočkov. V vsakem gospodinjstvu najdemo predal, v katerem se v posebnem organizatorju shranjuje pribor. Na enak način lahko shranimo tudi drugo opremo in pripomočke. Organizatorji so na voljo v zelo različnih velikostih in oblikah, služijo na primer učinkovitemu shranjevanju kozarcev, pokrovov, skodelic in drugih zadev. Mnoge kose kuhinjske opreme je seveda možno brez kakršne koli pomoči zelo učinkovito shranjevati, na primer krožnike, lonce, sklede in podobne pripomočke, ki se pospravijo drug v drugega.

Za shranjevanje nožev in podobne opreme lahko uporabimo posebna namenska stojala, ki zagotavljajo odličen izkoristek prostora, lahko pa se poslužimo magnetnih obešal in podobnih rešitev, ki so pogosto še bolj posrečene. Na ta način lahko izkoristimo tudi manj uporabne kotičke prostora, na primer pod stenskimi kuhinjskimi predalniki in omarami ter pod policami. Na podoben način lahko uporabimo tudi obešalnike, ki so v kuhinji presenetljivo uporabni – nanje lahko obesimo vse, od ročnih pripomočkov do kozic, loncev in druge opreme. Tako oprema ne zasede veliko prostora, je pa vedno pri roki, ko jo potrebujemo.

Čiščenje kuhinjskih površin

Organizirane in pospravljene delovne površine v kuhinji omogočajo učinkovito, enostavno in uspešno delo, gotovo pa bo treba vse površine kasneje še vedno temeljito očistiti. Tudi na tem področju najdemo kar nekaj trikov, ki opravilo olajšajo, je pa veliko odvisno od tega, kakšne površine pravzaprav imamo in s kakšnimi madeži se soočamo.

Za čiščenje kuhinjskih pultov in drugih površin iz naravnega kamna se lahko v primeru trdovratnejših madežev poslužimo kapljice vodikovega peroksida in amonijaka, kar naredi čiščenje izjemno učinkovito. Za vsakdanje čiščenje pa seveda zadostuje tudi drgnjenje s kovinsko mrežico.

Pri čiščenju ploščic se odlično obnese soda bikarbona, ki jo zmešamo z vodo v učinkovito doma narejeno čistilo. V pet litrov vode stresemo polovico manjše skodelice sode in premešamo, nato pa pripravek uporabimo za čiščenje tal ali drugih površin, obloženih s ploščicami.

Lesene kuhinjske površine lahko zelo učinkovito očistimo z mešanico kisa in vode. Zmešamo devet delov vode in en del kisa, kar zagotavlja izjemno čistočo in lesk lesenih površin, tudi tal.

Za madeže, ki nastanejo pri pripravi hrane in splošni uporabi kuhinje, lahko običajno uporabimo kar detergent za pomivanje posode. Ta se odlično izkaže pri mastnih madežih, ki zahtevajo nekaj več truda, sicer pa lahko pogosto prav tako učinkovito ukrepamo tudi z vlažno kuhinjsko krpo.

Prijava na novice

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh akcijah, novostih in dogodkih v DanKüchen Celje.

  Lokacija

  Teharska cesta 4,
  3000 Celje

  Odpiralni čas

  pon- pet: 9:00 – 19:00
  Sobota: 9:00 – 13:00
  Nedelja: zaprto

  © ctrl.media | Jurij Križnik s.p,.| Vse pravice pridržane.