Mat ali sijaj finiš kuhinjskih elementov – kako izbrati?

Mat ali sijaj finiš kuhinjskih elementov – kako izbrati? 1920 1080 Dankuchen CELJE
Prva stvar, ki jo opazimo ob vstopu v kuhinjo, so obširne delovne in odlagalne površine (če te seveda niso prekrite s posodo, sestavinami in drugimi zadevami, ki se hitro prikradejo na vsak razpoložljiv centimeter prostora). Vsekakor je izgled vsake kuhinje v veliki meri odvisen od tega, kakšne pulte izberemo, enak učinek imajo z vidika estetike tudi površine gospodinjskih aparatov in drugih kuhinjskih naprav. Prav površinski finiš odloča o tem, kako bo izpadla skrbno usklajena podoba kuhinje, že posamezni elementi pa lahko na ta način izgled prostora tudi pokvarijo. Splača se torej pravočasno in dobro razmisliti o tem, katera rešitev se bo v določenem primeru najbolje obnesla. Spet pa tudi pri tej odločitvi velja, da univerzalnega recepta ni – pravo rešitev bo treba poiskati za vsak primer posebej.

Kaj imamo na izbiro?

Najpogosteje smo soočeni z dvema možnostma – eno predstavlja mat, drugo sijaj finiš. V določenih primerih pa pridejo v poštev nekatere alternative. Pravzaprav se lahko izbiri med različnimi finiši celo povesm izognemo, če uporabimo materiale, ki takšnih prilagoditev ne dopuščajo.

A pozor, tudi materiali, ki načeloma ne dopuščajo specifične odločitve za sijaj ali mat finiš, v praksi prispevajo k izgledu kuhinje. To pomeni, da jih je treba vsekakor upoštevati in uskladiti z drugimi elementi, včasih pa je njihov učinek precej težko predvideti

Prednosti visokega sijaja

Med najbolj priljubljene izbire se vsekakor uvršča finiš visokega sijaja, ki že dolga desetletja prednjači na tem področju. Zanimivo je, da sodobni trendi še vedno nikakor ne morejo pozabiti na sijaj, ki je bil sicer prava modna uspešnica že pred 50 leti – sijaj je namreč ena izmed značilnosti sodobnih kuhinj. To, da je visok sijaj vedno v modi, pa je le ena izmed prednosti te opcije. Še veliko več jih je treba omeniti, saj je morda prav ta možnost prava rešitev za tiste, ki se ne morejo odločiti.

Sijaj finiš dosega nekaj svojih prednosti prav s tem, da kuhinjske elemente opremi s sijajno, skorajda zrcalno površino. Na ta način lahko ustvarimo zelo posrečeno igro svetlobe, ki pričara poseben učinek predvsem v manjših kuhinjah. Odboji svetlobe ustvarijo vtis večjega in bolj odprtega prostora, kar je gotovo zaželen rezultat v mnogih kuhinjah, ne le tistih, ki so res dokaj kompaktne. Vsekakor želimo v praktično vsaki kuhinji zagotoviti prijetno vzdušje, ki je lastno odprtim, pretočnim in svetlim prostorom.

Ne samo, da s sijaj finišem prispevamo k občutku večjega prostora, temveč pripomoremo tudi k osvetlitvi kuhinjskih površin. Ta učinek je spet precej subjektiven in v resnici nikakor ne more nadomestiti pomanjkljive osvetlitve, a vsekakor ustvari zelo prijeten učinek svetlega prostora. Posebej dobro se ta efekt obnese v temnejših sijajnih kuhinjah, saj se pri teh svetloba sicer hitro porazgubi. Sijajni finiš poskrbi za odseve in odboje, s tem pa pričara vtis svetlejših in bolj dinamičnih površin.

Še ena nezanemarljiva prednost sijajnega finiša je enostavno čiščenje. Ta lastnost se skozi leta uporabe seveda izkaže za nadvse pomembno. Tudi, ko se že navadimo na igro svetlobe in njene učinke, bomo še vedno zelo cenili enostavno čiščenje takšnih površin. Sijaj finiš ima sicer to pomanjkljivost, da pri uporabi hitro pokaže sledi prstnih odtisov, lis in podobnih znakov uporabe, a te lahko zelo hitro, učinkovito in enostavno odstranimo kar z navadno krpo. Sijajnih kuhinjskih površin ni težko ohranjati čistih in bleščečih!

Mat finiš je prepričljiva alternativa

Kljub temu, da je sijaj vedno v modi, je mat finiš nadvse prepričljiva alternativa. Pravzaprav pridobiva veliko priljubljenost in ponekod že predstavlja večji delež pri izbirah uporabnikov. Tudi mat ima namreč svoje prednosti, ki predstavljajo dobre razloge za izbiro te opcije.

Za razliko od sijajnega finiša mat ne odbija svetlobe, s tem pa morda omogoča celo več svobode pri vključevanju barvitih elementov v kuhinjo. Nikakor ne gre za dolgočasne in statične površine – mat finiš omogoča zelo posrečeno kombiniranje različnih barv, odlično pa se obnese predvsem pri svetlejših harmoničnih kombinacijah, tudi pri pastelnih barvah.

Z mat finišem lahko učinkovito ustvarimo drzen in dramatičen videz kuhinje. Elementi bodo izgledali usklajeno, urejeni barvni bloki pa se lepo skladajo z nekaterimi modernimi oblikovalskimi domislicami na področju kuhinj. Velika prednost mat finiša pa je še ta, da lahko takšne elemente uspešno kombiniramo ne le z drugimi barvami, temveč tudi z drugimi površinami in materiali. V mat kuhinjo lahko na primer zelo posrečeno vključimo razne lesene elemente.

V primerjavi s sijajnim finišem je mat bistveno boljša izbira za tiste, ki se jim ne da redno čistiti prav vseh kuhinjskih površin. Sijaj hitro pokaže odtise in lise, zato zahteva sprotno čiščenje. Mat pa takšne znake uporabe z neodsevno površino uspešno zakrije, tako da se ne vidi ravno vsaka packa. Seveda do teh še vedno pride, le da niso tako izrazite. Čiščenja se lahko v tem primeru lotimo bolj občasno, na srečo pa tudi mat pri tem ne zahteva posebej težkega dela.

Finiš na različnih materialih

Sijaj in mat sama po sebi ne pomenita skoraj ničesar, temveč moramo vedno zraven upoštevati še material, ki bo služil kot osnova za izbrani finiš. V nekaterih primerih ni možno izbrati ene ali druge opcije, pogosto pa razni materiali dopuščajo tako sijajno kot mat površino.

S preudarno izbiro finiša lahko dosežemo zelo posrečene učinke na različnih materialih, celo na tistih, ki se morda ne zdijo najbolj primerni za tovrstno eksperimentiranje. Na misel pride seveda les, ki je kot naravni material običajno najlepši v svoji izvorni podobi. Je pa pri obdelavi lesa za namen uporabe v kuhinji že neizogibno, da bomo naravni izgled vsaj v neki meri prilagodili, tako da se lahko pri tem odločimo še za korak dlje. Niti mat niti sijaj finiš ne bosta lesa spremenila v tej meri, da bi material postal neprepoznaven – gre le za prozorno plast, ki ohranja izvrstno estetsko vrednost naravnega materiala, doda pa potrebno zaščito in željen efekt.

Seveda so kuhinjski elementi lahko izdelani še iz cele vrste drugih materialov, med katerimi večina omogoča uporabo različnih finišev. Pri nekaterih je učinek bolj posrečen, pri drugih manj. Nenazadnje moramo imeti v mislih kuhinjo kot celoto, odločati pa se moramo na podlagi konkretnega primera. Dobro pa je vedeti, da imamo na izbiro obilico možnosti.

Prijava na novice

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh akcijah, novostih in dogodkih v DanKüchen Celje.

  Lokacija

  Teharska cesta 4,
  3000 Celje

  Odpiralni čas

  pon- pet: 9:00 – 19:00
  Sobota: 9:00 – 13:00
  Nedelja: zaprto

  © ctrl.media | Jurij Križnik s.p,.| Vse pravice pridržane.