Kako izbrati primerno postavitev kuhinje?

Kako izbrati primerno postavitev kuhinje? 2048 1365 Dankuchen CELJE

Primerna postavitev kuhinje je ključna za učinkovitost in funkcionalnost prostora. Z ustrezno postavitvijo kuhinjskih elementov se lahko izboljša pretok dela, poveča shranjevalni prostor in olajša pripravo hrane. Pomembno je upoštevati ergonomijo in prostorske omejitve ter načrtovati postavitev, ki bo zadovoljila vaše potrebe in želje pri kuhanju.

 • Ocenite velikost prostora

Če imate majhen prostor, se izogibajte postavitvam, ki zavzemajo preveč prostora. Namesto tega razmislite o postavitvi v obliki črke L ali U, saj te postavitve naredijo prostor bolj učinkovit in nudijo več prostora za gibanje. Če imate velik prostor, lahko razmislite o postavitvah otoka ali polotoka, ki zagotavljajo povečano delovno površino, večji prostor za shranjevanje, večjo družabnost in izboljšan pretok dela. Otok ali polotok lahko služi tudi kot mesto za pripravo hrane ali kot dodaten prostor za sedenje.

 • Razmislite o načinu uporabe kuhinje

Če ste kuharski navdušenec, bi morda želeli postavitev kjer sta pečica in plošča nameščeni blizu druga druge. Seveda ne smemo pozabiti tudi na razdaljo med pomivalnim strojem in pomivalnim koritom. Če pogosto gostite prijatelje, lahko izberete postavitev z večjim pultom oz. ‘šankom’ in mizo, ki ponuja prostor za več sedežev. Razmislite tudi o tem, kje želite shranjevati hrano in posodo, da boste lahko pripravo hrane olajšali. V kuhinji je potrebno popolnoma izkoristiti vse elemente, da je shranjevanje kar se da enostavno.

 • Upoštevajte ‘prometne’ poti

Pri izbiri postavitve kuhinje je pomembno poti, po katerih se oz. se boste največ gibali. Če imate majhen prostor, se izogibajte postavitvam, ki ovirajo prehod. Razmislite tudi o tem, kje se nahajajo vrata in okna ter kako bodo vplivali na postavitev kuhinje. Pri kuhanju je dnevna svetloba zelo pomembna, zato poskrbite, da bo kuhinja odprta in delovna površina usmerjena proti oknu.

 • Izberite primerno osvetlitev

V prejšnjem koraku smo poskrbeli za dovolj dnevne svetlobe, zdaj pa se osredotočimo še na dodano svetlobo, torej postavitev luči. Zagotoviti je potrebno dovolj osvetljene delovne površine, da boste lahko videli, kaj počnete. To lahko enostavno uredimo z vgradnimi LED lučmi pod zgornjimi elementi. Izredno pa so pomembne tudi svetle stropne luči. Razmislite pa tudi o dodatni ambientalni osvetlitvi, ki bo ustvarila prijetno vzdušje v prostoru, kot na primer so viseče luči nad kuhinjskim otokom.

 • Prilagodite postavitev svojim potrebam

Na koncu le izberite postavitev, ki ustreza vašim potrebam in željam, saj boste vi tisti, ki jo boste uporabljali. Pri tem torej upoštevajte velikost prostora, vaše kuharske navade, prometne poti in osvetlitev. Moramo pa poleg tehničnih prilagoditev upoštevati tudi oblikovalski vidik in stil, ki nam je všeč. Kuhinja je projekt, ki bo vaš dom krasil vrsto let, zato naj bo narejen po vaših željah. Na voljo je veliko različnih postavitev kuhinj, prav tako barv, materialov, elementov, zato poiščite tisto, ki vam najbolj ustreza.

Če povzamemo, je pri izbiri postavitve nove kuhinje pomembno upoštevati tako funkcionalne kot tudi estetske vidike. Pravilna postavitev lahko bistveno izboljša vašo kuhinjsko izkušnjo, saj omogoča boljši pretok dela, več prostora za shranjevanje in olajša čiščenje. Pri izbiri postavitve se je smiselno osredotočiti na lastne potrebe ter navade pri pripravi hrane in uporabi kuhinjskih pripomočkov. Pomembno je tudi upoštevati dimenzije prostora in možnosti za priključitev vodovoda in električnih napeljav. Z ustrezno izbrano postavitvijo lahko dosežete optimalno uporabo prostora in izboljšate funkcionalnost ter privlačnost vaše nove kuhinje.

Prepustite načrtovanje vaše nove kuhinje certificiranim DanKuchen svetovalcem, ki bodo skupaj z vami našli tako funkcionalne kot tudi estetske rešitve in vam pričarali pravo kuhinjsko oazo.

Prijava na novice

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh akcijah, novostih in dogodkih v DanKüchen Celje.

  Lokacija

  Teharska cesta 4,
  3000 Celje

  Odpiralni čas

  pon- pet: 9:00 – 19:00
  Sobota: 9:00 – 13:00
  Nedelja: zaprto

  © ctrl.media | Jurij Križnik s.p,.| Vse pravice pridržane.