Nasveti za izbiro primerne kuhinjske armature

Nasveti za izbiro primerne kuhinjske armature 1920 1080 Dankuchen CELJE

Izbiranje in nakupovanje primerne kuhinjske armature je zapleten proces. Najprej moramo prepoznati in določiti naše ključne potrebe in želje. Na tržišču je na voljo mnogo različnih oblik in materialov. Velikokrat se oziramo tudi za najugodnejšimi cenami. Okvirno nekako vemo, kolikšno ceno smo pripravljeni plačati. A po drugi strani, se moramo zavedati, da nakup kuhinjske armature predstavlja odločitev na dolgi rok. V kuhinji nas bodo spremljale še vrsto let.

Večina kupcev izbere takšno kuhinjsko armaturo, ki ustreza njihovemu slogu. S tem ni nič narobe. Slog predstavlja pomembno stičišče, a pri tem ne smemo pozabiti na praktično uporabo in ostale tehnične specifikacije. Pri izbiri odigra videz ključno vlogo, a le-ta ne sme ogroziti praktičnosti in dolgoročne zanesljivosti. V nadaljevanju predstavljamo še nekatere druge dejavnike, ki bi jih bilo smotrno upoštevati pri nakupu kuhinjske armature.

Višina in doseg izliva

Izlivi kuhinjskih armatur se razlikujejo po višini in dosegu. Ustrezno višinsko točko izliva določimo glede na ostale kuhinjske elemente. Na primer, če imamo nad pomivalnim koritom vgrajeno polico ali omarico, tedaj ne moremo izbrati posebno visoke kuhinjske armature. Ali pa, če imamo večje pomivalno korito, ali dvojno pomivalno korito, tedaj ne moremo izbrati armature s kratkim dosegom izliva. Izliv tako ne bo mogel doseči dveh delov pomivalnega korita.

Keramične kartuše nudijo dolgotrajno uporabo

S keramičnimi kartušami se izognemo temu, da bi iz zaprtega ventila kapljala voda. Sicer tudi iz drugih vrst armamtur ne kaplja, a prednost keramičnih kartuš je v tem, da so izredno trpežne. Keramika omogoča dolgoročno zanesljivost pri uporabi. V primerjavi z plastiko je njena življenjska doba mnogo daljša. Običajno trajajo približno trideset let.

Keramične kartuše nudijo vodnemu ventilu boljšo zaščito. Vodni ventil je tako bolje zaščiten kot pri vgrajenem gumijastem tesnilu. Hkrati je manj verjetnosti, da bi ventil korodiral ali se izrabil. Takšne kuhinjske armature stanejo približno enako kot armature z drugačnimi kartušami. V primeru, da moramo kartuše zamenjati, bomo ugotovili, da so precej poceni.

Prevleke iz kroma, niklja in brona

Kuhinjske armature imajo različne prevleke oziroma obloge. Te so narejene iz različnih materialov. V prvi vrsti izberimo takšno prevleko, ki se v obliki in materialu ujema z ostalimi kuhinjskimi elementi. Na primer, z ročaji oziroma opremo na kuhinjskih omaricah. Velika večina armatur ima polirano kromovo, nikljevo ali bronasto oblogo. Vse naštete prevleke so trpežne in ustvarjajo poseben videz.
Krom je najbolj trpežen material in najlažje ga je čistiti. Zato je priljubljen v vseh kuhinjah. Zaradi trpežnosti predstavlja odlično izbiro za dolgoročnejšo uporabo.
Nikljeve prevleke so po navadi kombinirane z brušenim satenom ali nerjavečim jeklom. Zaradi te kombinacije ustvarjajo poseben sijaj. Po uporabi jih moramo večkrat čistiti, saj se na površini hitro poznajo madeži od prstnih odtisov in kapljic vode. Sicer pa so nikljeve prevleke zelo trpežne.
Prevleke iz brona so rjavkaste barve. Dajejo podeželski in preprost videz. Prevleke so trpežne, vendar jih je lažje opraskati kot materiale iz kovin.

Prednosti enoročne armature v kuhinji

Dvodelne kuhinjske armature imajo elegantno simetrijo in ustrezajo številnim kuhinjam, še posebej tistim bolj tradicionalnim. V praktičnem smislu pa imajo enoročne armature več prednosti. So enostavnejše za uporabo, lažje prilagajamo temperaturo vode in čiščenje površin je preprostejše. Te kuhinjske armature so priljubljeni tudi zato, ker jih je lažje namestiti. Potrebujemo samo eno luknjo, katero je potrebno izrezati v kuhinjskem pultu ali pa je le-ta že narejena v koritu. Tisti, ki v kuhinji preživijo več časa, bodo vedeli, da je večopravilnost pri kuhanju jedi ključnega pomena. Z eno roko lažje odpremo in zavrtimo ročaj na armaturi. V drugi roki namreč držimo kuhinjski lonec.

Prijava na novice

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh akcijah, novostih in dogodkih v DanKüchen Celje.

  Lokacija

  Teharska cesta 4,
  3000 Celje

  Odpiralni čas

  pon- pet: 9:00 – 19:00
  Sobota: 9:00 – 13:00
  Nedelja: zaprto

  © ctrl.media | Jurij Križnik s.p,.| Vse pravice pridržane.