Trendi notranjega opremljanja v letu 2023

Trendi notranjega opremljanja v letu 2023 1700 1200 Dankuchen CELJE

Sprva se lahko “trendi notranjega oblikovanja” zdi neprimeren izraz. Dekoracija ni nagnjena k sezonskim spremembam ali hitrim modnim muham – pohištvo, tekstil, umetnine in stenske obloge so preveč okorni, predragi, preveč vzdržljivi, da bi jih pogosto posodabljali. Ko načrtujete sobo, pregovor pravi, da se morate naučiti živeti z njo. Za dolgo časa.

Vendar se nihalo vendarle zaniha, čeprav čez leta in desetletja: boemstvo s preprogami iz 1970-ih se umakne bleščečemu presežku iz 1980-ih, ki se umakne minimalizmu iz 1990-ih, ki temelji na čistosti. Torej, ko vstopamo v leto 2023 – in se zdi, da je iskanje notranjih rešitev, ki so prijazne tako do našega zdravega razuma kot do planeta, pomembnejše kot kdaj koli prej – je občutek trajnosti ključnega pomena za razumevanje, v katero smer gredo naslednja leta. Kaj se bo še nekaj let zdelo brezčasno in trendi in kaj je na poti, da bo počasi zastarelo?

DA:

Zemeljski toni

Ti so zaradi svojih pomirjujočih učinkov in povezav z naravo postali bolj priljubljeni v letih pandemije – in še vedno vladajo. Odtenki rjave še naprej prevladujejo v dekorju, medtem ko naj bi barva leta 2023 bila mauve – mešanica rjave, bež in roza.

Letos bomo večkrat videli uporabo bolj kremastih, toplejših belih in zemeljskih tonov – in vseh odtenkov rjave.

Namig: Material DanKuchen front - Jasmin, Dakargelb
Namig: Material DanKuchen front - Jasmin, Dakargelb

Teraco

Danes teraco doživlja preporod kot eden ključnih trendov v sodobni arhitekturi. Sestavljen je iz marmornih drobcev, vdelanih v cement in izvira iz Italije v 16. stoletju kot način ponovne uporabe odrezkov kamna. Bodisi se vlije na kraju samem ročno ali pa se oblikuje v bloke, ki jih je mogoče razrezati na želeno velikost. Kupite ga lahko tudi kot že pripravljene ploščice, ki jih je enostavno namestiti neposredno na tla in stene.

Na voljo je ogromno barvnih različic in kombinacij, uporabi pa se ga lahko tudi na različne načine. Eden bolj pogostih je uporaba tehničnega kamna za delovni pult s koščki marmorja, ki spominja na teraco. Estetsko in izredno praktično.

Namig: Izbira tehničnega kamna Dekton ali Silestone
Namig: Izbira tehničnega kamna Dekton ali Silestone

Srebrni in železni poudarki

Bron, zlato in baker so že dolgo kovine, ki jih izbira oblikovalska industrija, in čeprav bo njihova brezčasna privlačnost vedno naklonjena, nov odtenek privlači poglede: gladek in poliran krom. Njegov očarljiv sijaj in tekstura dajeta vsakodnevno prefinjenost vsakemu prostoru. Več zanimanja bo za polirani aluminij, nerjaveče jeklo in nikelj. Videli smo železne detajle na pohištvu, kot so stranske mizice, klubske mizice, konzole in klopi in še jih bomo. Leta 2023 bo krom vidneje nastopal v dekorju – pomislite na svečnike, ogledala, okrasne sklede itd.

Namig: Philippi okrasne vaze ANAIS
Namig: Philippi okrasne vaze ANAIS

Več dodatkov si oglej na homedecor.si

Brutalizem

Brutalističen dizajn bo v naslednjem letu velik trend. Zanj je značilna uporaba surovega, neobdelanega betona kot gradbenega materiala ter osredotočenost na funkcionalnost in uporabo industrijskih materialov. Beton se v veliki meri vrača kot dekorativni element za notranje prostore. Povratek lahko pripišemo splošni zahtevi po čistih in umirjenih prostorih. V primerjavi s preteklostjo ima novi brutalistični slog mehkejši pristop, ki vključuje naravne elemente, kot so les, kamni, rastline in trajnostni materiali, kar ima za posledico toplejšo in prijetnejšo estetiko.

Namig: Material DanKuchen front in/ali delovnega pulta Beton, Arzano, Dolomit
Namig: Material DanKuchen front in/ali delovnega pulta Beton, Arzano, Dolomit

NE:

 • ‘Farmhouse’ izgled

Opremljanje po stilu moderne kmečke hiše je svoj preboj doživelo že nekaj let nazaj in sedaj enostavno ni več v modi. Že samo delna preureditev prostorov in dodajanje zgoraj omenjenih elementov lahko prostor bistveno spremeni.

 • ‘Hitro’ pohištvo

Vsi se usmerjamo k temu, da bi bili bolj okoljsko ozaveščeni in o stvareh več razmišljamo. Impulzivnega nakupovanja ni več tako veliko. Prav tako dom raje opremimo s pohištvom, ki bo uporabno več let.

 • Ogromni poličniki

Več poudarka bo na minimalizmu, na stenah naj bodo abstraktne slike in ne velike in težke police. Stene morajo prostor vizualno odpreti in ga narediti večjega in bolj svežega, ne pa ga še bolj otežiti.

Naj leto 2023 ne prinese občutka, da morate popolnoma preurediti svoj dom. Že nekaj malih dodatkov tu in tam lahko naredi veliko razliko v dojemanju prostora. V kolikor pa ste v procesu gradnje ali kompletne prenove pa upamo, da so vam naši nasveti pripomogli pri pridobivanju novih idej.

Z veseljem vas vabimo v naš studiu, kjer bomo skupaj načrtovali dom, ki si ga želite.

Prijava na novice

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o vseh akcijah, novostih in dogodkih v DanKüchen Celje.

  Lokacija

  Teharska cesta 4,
  3000 Celje

  Odpiralni čas

  pon- pet: 9:00 – 19:00
  Sobota: 9:00 – 13:00
  Nedelja: zaprto

  © ctrl.media | Jurij Križnik s.p,.| Vse pravice pridržane.